Uporaba žara v notranjih prostorih

Uporaba žara v notranjih prostorih naše hiše, kot je klet ali kuhinja, ni možna, če uporabljamo elektrike. Zunanji žari, ki po navadi delujejo na oglje ali plin, lahko pustijo nevarno vsebino ogljikovega monoksida v naši hiši, ki je resno škodljiv za naše zdravje. Da b se izognili tej težavi bomo potrebovali žar za notranjo uporabo. V tem članku si poglejmo na kaj moramo paziti pri nakupu in kaj so največje prednosti takega sistema.

Različne vrste žarov

Ko bomo kupovali žar za notranjo uporabo, bomo naleteli na dve glavni vrsti. Ti dve vrsti sta:

Odprti žar

Zelo podoben žaru, ki ga uporabljamo v odprtih prostorih. Tako napravo poganja elektrika, ki segreje površino za pečenje hrane. Sama sestava te površine je narejena za čim boljši izkoristek energije in okus hrane. Kot omenjeno, napravo poganja elektrika, kar pomeni, da v zaprtih prostorih, kjer jo uporabljamo, se ne nabirajo škodljivi plini. Podobno kot pri navadnem žaru, moramo tudi tukaj obračati hrano, da se dobro zapeče na obeh straneh. Tak žar proizvede okus hrane zelo podoben, kot če bi pekli odzunaj na plin ali oglje.

Zložljiv kontaktni žar

Deluje tako, da namestimo na površino za pečenje meso, zelenjavo, kruh ali karkoli drugega, kar želimo speči. Nato poklopimo drugo površino, podobno kot toaster, in pustimo, da se hrana speče. Taki žari so zelo popularni, saj z njimi lahko naredimo hrano na zelo hiter način brez umazanije. Prednost je tudi, da med pečenjem hrane ne rabimo obračati, saj je v kontaktu z grelnikom z obeh strani, ko ga poklopimo. To značilnost naredi take žare odlične za uporabo pri kuharjih, ki so začetniki.

Ponve za pečenje

Kot alternativo žarom za notranjo uporabo, imamo na izbiro tudi posebne ponve za žar. Take ponve so odlične, če nimamo žara ali pa bi radi prej preizkusili naše sposobnosti za pripravo hrane. Najbolje je, če najdemo tako ponvo, ki ima veliko maso, saj se hrana v njej bolje speče. Morda je edina slabost takih ponev to, da potrebujejo dosti nege, ko jih prenehamo uporabljati (malo težje jih je pravilno očistiti).

Varnostni ukrepi za uporabo žara v zaprtih prostorih

Ko imamo opremo, hrano ter vse ostale potrebščine, da naredimo odlično kosilo ali večerjo, je čas, da končno prižgemo žar. Pečenje v notranjih prostorih zahteva od nas dodatno pozornost, saj lahko kaj hitro zagori. Najbolje je, da:

  • Smo prisotni pri hrani dokler ni pečena
  • Ne puščamo žara samega dokler je v uporabi
  • Poskrbimo za primerno ventilacijo dima iz zaprtega prostora

Da bi zmanjšali nastanek dima, lahko odstranimo odvečno maščobo s mesa. Ko končamo z varnostnimi ukrepi, je čas za malo zabave. V grelni del žara za notranjo uporabo lahko pečemo vse, kar bi drugače odzunaj.

Kako začnemo peči na žaru

Če želimo najboljši okus hrane, žar vedno predhodno segrejmo. Tako bomo poskrbeli za najboljši okus hrane. Po navadi ne potrebujemo več kot 10 ali 15 min predhodnega segrevanja preden lahko začnemo s pečenjem. Za dimast okus hrane lahko dodamo malo tekočega dima. To po poustvarilo odličen okus zunanjega žara. Najboljše pri tem je, da tekoči dim lahko kupimo v večini trgovskih centrov in bolje založenih trgovinah. Spletna trgovina z žari pa naj bo seveda naše izhodišče za nakup kvalitetnega žara.

Večino novih kuharjev se ušteje pri času pečenja. Žar za notranjo uporabo potrebuje malo več časa, da pripravi hrano. To je razumljivo, saj električne naprave potrebujejo malo več časa, da se segrejejo površino za pečenje na delovno temperaturo. Pri zložljivih žarih pa je situacija ravno obratna -, ker je hrana v kontakti z dvema grelnima površinama, se hitreje speče.

Veliko ljudi ne pomisli, da lahko naredimo z žarom okusno zelenjavo, ki bo navdušila vse naše goste. Notranji žari so boljši, kar se tiče pečenja zelenjave. To je večinoma zato, ker lahko sami uravnavamo temperaturo. Zelenjava se po navadi peče približno 5-10 min in z primernimi začimbami je lahko tudi glavna jed.

Še nekaj barbecue nasvetov

Žar za notranjo uporabo odličen pripomoček za pripravo hrano, če si vzamemo malo časa in preberemo o pravilnih načinih uporabe. Dejstvo je, da bomo s prakso postajali vedno boljši, saj bomo vedno več vedeli o hrani in kako jo narediti okusno. Poskušajmo peči na žaru tudi drugo hrano kot meso. Lahko poskusimo s krompirjem, kruhom ali tudi pico. Ne pozabimo, da je vsaka hrana boljša, če si vzamemo čas in jo pravilno pripravimo.

Če pa boste imeli vrtno zabavo in boste uporabljali žar zunaj boste zelo radi videli da je vaša okolica lepo urejena. Zato vam bo zelo prav prišel namakalni sistem, ki vam bo omogočil da bo vaša trava zelo urejena. Za rast vaših rastlin pa lahko uporabite gnojila Plagron.