V različnih prostorih različna osvetlitev

Osvetljenost je zelo pomembna tako v notranjih bivalnih in delovnih prostorih, kot tudi v zunanjih prostorih. Premočna svetloba nas lahko poti, prešibka je škodljiva za naše oči, ki je preveč naprezajo ob gledanju. Ugotoviti je potrebno kaj bomo najpogosteje počeli v določenem prostoru in temu prilagoditi tudi osvetlitev ter vrsto svetil. Za prostore, kjer potrebujemo kakovostno in močno osvetlitev se najpogosteje uporablja in svetuje led reflektor. Ta vrsta svetila nam nudi najboljšo in najbolj usmerjeno svetlobo. Led reflektor lahko uporabimo v delovnih prostorih ali na delovnih mizah, v delavnicah, pa tudi drugje.

Led reflektor za zunanje prostore

Eden izmed najbolj prodajanih produktov na področju razsvetljave je prav led reflektor za zunanjo osvetlitev. Zelo praktični so takšni, ki imajo vgrajen tudi senzor gibanja in se prižgejo v trenutku, ko stopimo v bližino. Najbolje pa je, da lahko sami nastavimo domet senzorja in jakost le-tega. Tako lahko popolnoma prilagodimo uporabo led reflektorja našim potrebam po osvetlitvi. Takšni led reflektorji so primerni za stopnišča, dovoze in vhodne predele (pred garažo, pred glavnim vhodom). Na ta način tudi gostom osvetlimo pot do vrat, brez da bi ti iskali stikalo za luč.

Tudi na pisalnih mizah

Led reflektor je zelo uporaben tudi na pisalnih mizah, saj z usmerjeno svetlobo lahko točno nastavimo območje osvetlitve. Poleg tega pa je led tehnologija mnogo bolj varčna od običajne in okolju bolj prijazna. Led reflektor lahko dobimo v različnih spektrih svetlobe – topla, nevtralna in hladna svetloba. Katero bomo izbrali je najbolj odvisno od lastnih želja in preferenc. Načeloma pa se priporoča toplejšo svetlobo za spalnice in dnevni prostor, hladnejšo pa za kuhinje in delovne prostore. Seveda pa je največ odvisno od posameznika, kaj mu bolj ustreza.

Močna ali šibka osvetlitev?

Osvetlitev prostorov izjemno vpliva tudi na posameznikovo počutje. Ob slabo razsvetljenih prostorih postanemo mirnejši in mogoče celo bolj zaspani. Pri bolje osvetljenih prostorih pa smo budnejši in se težje umirimo. Namenoma so tudi nakupovalna središča zelo močno osvetljena, prostori za druženje (na primer kavarne) pa slabše osvetljena, da se lažje umirimo in sproščeno pogovarjamo. Prav tako razmislimo, kje bomo v našem stanovanju potrebovali led reflektor in prilagodimo svetlobo glede na prostor. V lično osvetljenih prostorih pa imate lahko tudi hišno zabavo. V naslednjem prispevku si lahko preberete o tem kako deluje žar za notranjo uporabo in kakšne so možnosti, kadar boste recimo zaradi slabe vremena, vrtno zabavo prisiljeni preseliti v dnevno sobo.