Dnevna soba naj bo prostor za vse

Domačnost, udobje in sprostitev

Dnevna soba je prostor, ki lahko v vsaki hiši prinese največ veselja. Čeprav se marsikdo v dnevni sobi tudi rad uči ali si v njej naredi delovni kotiček, pa je to v prvi vrsti prostor za druženje. Ko je dnevna soba polna otrok, je to sploh pravo veselje. Otroci si lahko v njej naredijo velikansko igralnico in vsak njen kotiček je lahko del igrišča, dirkaške steze ali prostor za skrivanje.Dnevna-soba
Dnevna soba ima lahko povsem lastno zasnovo in opremo, vse pa se prične in začne pri uporabnosti in velikosti prostora. Če je prostor velik po kvadraturi, je mogoče v dnevni sobi imeti veliko različnih objektov, lahko se igrate z različnimi postavitvami in uporabljate v njem barve in različne vrste lesa, da bi izboljšali domačnost in povečali toplino prostora.

Velik prostor, veliko možnosti

Velika kvadratura omogoča, da dnevna soba gosti predmete, kot je klavir, če ga kdo igra ali pa igralni kotiček pred sedežno garnituro, s priljubljeno igralno konzolo ali kakšnim drugim podobnim objektom. Tudi velikanska knjižna polica, je lahko odličen dodatek v dnevni sobi, še posebej če ste navdušeni nad knjigami. Pod njo pa čitalni kotiček z gugalnikom ali udobnim foteljem. Možnosti je zares veliko.

Danes je moderna gradnja velikih prostorov, ki so kombinirani med seboj. Tako se denimo v kotu naredi kuhinjske pulte, potem se prostor razteza dalje proti jedilnemu delu in od te jedilne mize v dnevni prostor, kjer je sedežna garnitura. Takšni prostori so smiselni še posebej takrat, ko ima dnevna soba s kuhinjo vred vsaj 40 kvadratov, če pa se potem še podaljša v velikanski balkon, teraso ali na vrt, kjer ravno tako lahko gostite svoje goste, pa je to še lepše. Vsekakor pa ni več originalno, saj je takšnih velikih prostorov, z veliko steklenimi površinami danes že na pretek. Pa ne samo v poslovnih nebotičnikih, kakršni sedaj rastejo po Ljubljani, celo po drugih manjših krajih je te mode vse več. Če iščete stanovanje v Mariboru ali v kakem drugem manjšem kraju, vedno znova se srečujemo z modernimi vizezi, vse več je kovine, stekla in drugih materialov.

Osebno mi večji problem predstavljajo dnevne sobe, ki so hkrati tudi spalnice. Če je le mogoče, bi to morala biti dva povsem ločena prostora, kajti spalnica je veliko bolj intimen in umirjen del stanovanja, kot pa dnevna soba, kjer gostimo tudi obiskovalce. Kadar drugače res ne gre, je najboljša možnost zložljiva postelja v omari.

Pohištva naj bo manj, da bo prostora več

Zadnja pomembna zadeva je pohištvo. Dnevna soba najpogosteje ne gosti nekih velikih kosov pohištva, čeprav je starejša oprema v stanovanjih in hišah bolj podobna spalnični. Spomnimo se tistih velikih masivnih omar, z izrezljanimi obrobami, vitrinami, kjer so naše babice rade pokazale najboljši porcelan ali kristalne kozarce. Seveda so bili to neki drugi časi, ko so se ljudje bili vajeni družiti predvsem v kuhinjah, kjer je bilo najbolj toplo in kjer so bili prigrizki in pijača za goste najbolj pri roki.

Moderne dnevne sobe so bolj minimalistično opremljene, a po drugi strani s precej več tehnike. V njih osrednji prostor zavzemajo velikanske televizije, računalniki in druge moderne naprave, seveda pa tudi sedežna garnitura in klubske mizice, ki so zopet vračajo v priljubljenih barvah lesa in večji prostornosti, kot so jo svoj čas prinašale steklene mizice.