Žarnice za varčen dom

medtem ko je marsikomu izmed nas nepojmljivo, če kdaj za pol ure zmanjka elektrike, se marsikje po svetu še vedno spopadajo z nedostopnostjo do električne energije in z njenim pomanjkanjem. Energija je dobrina, ki jo včasih ne znamo dovolj ceniti, čeprav je res, da se z vse večjo ekološko osveščenostjo ljudi, dviguje tudi zavest o pomenu energije. K varčevanju z njeno porabo pa nas ne vodi zgolj ekološka zavest – pomemben vpliv imajo tudi možni prihranki pri družinskem proračunu. V vsakem domu je namreč danes toliko naprav, ki delujejo na elektriko, kot si jih še v času naših babic niti predstavljati niso mogli. In ker vse te naprave »pijejo« kar veliko, se tudi račun za dobavljeno električno energijo hitro zviša.žarnice
Kako lahko varčujete z energijo in poskrbite, da bo vaš dom bolj energetsko učinkovit? Velikih ukrepov je kar nekaj, na primer boljša toplotna izolacija doma. Med majhnimi ukrepi pa je predvsem ta, da energijsko požrešne naprave zamenjamo s takšnimi, ki so v energijsko bolj kakovostnem razredu. In ne, v mislih nimamo zgolj hladilnikov in pralnih strojev, temveč tudi žarnice oziroma sijalke – tudi tako majhne reči namreč pomembno vplivajo na našo celotno porabo.

Stare žarnice so izpodrinile nove

Žarnica že dolgo ni več žarilna žica v steklenem ohišju, ki usmerja svetlobo. Najprej smo dobili varčne sijalke, nato pa je LED tehnologija poskrbela še za eno stopnjo višje: LED žarnice so izjemno učinkovite, a pogosto tako skromne, da niti opazimo ne, da porabljajo energijo. Sprva so bile LED žarnice zgolj majhne lučke, ki niso dajale veliko svetlobe, zato so jih uporabljali večinoma za okrasno in dodatno razsvetljavo, ki je ustvarjala ambient, ne pa za tako imenovano delovno svetlobo. A tehnologija se je vendarle razvila in sedaj lahko tudi z LED žarnicami zelo učinkovito osvetlimo svoj dom ter ga tako naredimo neverjetno varčnega.

Kaj vse nam omogoča uporaba sodobnih žarnic?

LED svetilke so ekonomične, kar se tiče porabe energije, torej ni težav z napajanjem, kadar uporabljamo na primer baterijske vložke, prav tako pa so ekonomične glede prostore – z njimi lahko oblikujemo tudi zelo drobna svetila, na primer majhne bralne lučke. Sicer pa so idealne za osvetljavo, kadar se odločimo za vgradne in druge svetilke, za katere ne želimo, da bi bile velike in opazne – tudi svetilka nad jedilno mizo ni nujno več lestenec, pri katerem žarnica vpliva na videz, temveč je ta lahko skorajda nevidna in tako ne vpliva na celotno estetiko svetilke.