Lastnik je pozabil na zunanjo osvetlitev

Julija smo se odpravili na družinski dopust na morje. Vsako leto gremo dopustovat ob približno istem času, a vedno drugam. Pred par leti smo dopustovali v Istri, nato pa nekaj let v Kvarnerju. Letos smo se prvič odpravili v Dalmacijo. Kar dolgo smo vozili in okoli poldneva le prišli v čudovit apartma.

Apartma v lepi enonadstropni vili, prav na novo zgrajeni in opremljeni. Zares lep prvi vtis. Udobno smo se namestili in kar v vili počakali na večer. Nato pa smo se odpravili v mesto na pijačo. Popili smo  nekaj vina in lepo poklepetali z novo družbo iz Nemčije. Po nekaj urah smo se odpravili domov.

Bila je že trdna tema. Vedeli smo hišno številko našega apartmaja in ime ulice. Prišli smo na pravo ulico, na kateri je stalo kar nekaj podobnih zgradb. Le kako naj najdemo pravo? Na ulici so stale ulične svetilke, a niso osvetljevale vhodov v vile. Zunanja osvetlitev je bila arhitektom očitno neznan pojem.

Zgodilo pa se ni le enkrat

Po nekaj minutah nelagodja, smo vsi v roke prijeli svoje mobilne telefone. Z njimi smo šli od vrat do vrat in osvetljevali hišne številke. Približno deseta hiša v vrsti je bila prava. Končno, z olajšanjem smo vstopili v naš čudovit apartma z eno manjšo napako – bil je brez zunanje osvetlitve. Leta 2017, ko LED reflektor najdeš praktično v vsaki trgovini, je zunanja osvetlitev nekaj, na kar nikakor ne bi smeli pozabiti pri opremljanju.

Naslednji dan smo ob vseh dogodivščinah pozabili na neljubi dogodek. Ponovno smo se zvečer odpravili v mesto. Po nekaj pijačah in odličnem sladoledu, pa smo se ponovno odpravili proti našemu apartmaju. Nekdo iz družbe je omenil ali imamo svetilke. Takrat pa, joj grozno, spomnila sem se, da smo še mobilne telefone doma pustili. Le kako bomo našli naš apartma?

Zunanja osvetlitev se nadomesti – z vžigalniki

Res je bila naša dogodivščina polna smeha, a morali smo se nekako znajti. Tokrat smo vrata apartmaja našli z vžigalniki. Približno smo že vedeli katera je naša vila po vrsti in je bilo malenkost lažje kot prvič. A kljub vsemu, kdo v 21. stoletju išče vhodna vrata z vžigalniki? Zunanje razsvetljava je pomembna iz vidika varnosti in udobja in zato nujna. Tako je bila edina pripomba, ki smo jo pustili lastnikom vile napisano v obrazcu za pritožbe: zunanja osvetlitev ?!.