Kako se lotiti prenove stanovanja?

Ste najemnik v majhni garsonjeri? Ali pa v velikem, prostornem stanovanju? Želite prenoviti stanovanje? Ne glede na to, kakšno je vaše stanovanje, pri procesu preurejanja morate upoštevati nekaj preprostih pravil, ki vam jih bomo razkrili v nadaljevanju. Številni drugi koristni nasveti za dom pa vas čakajo na omenjeni povezavi.

Pravilo št. 1: za dovoljenje prosite svojega najemodajalca

Še preden se lotite kakršne koli prenove stanovanja, preverite pri svojem najemodajalcu, če se s tem strinja. Če se boste postopka renovacije lotili na svojo pest, vam lahko to še zaračuna. Lahko pa preverite tudi pogodbo, ki ste jo sklenili ob vselitvi v stanovanje, ter preverite, kaj v njej piše o takšnih ali drugačnih prenovah stanovanja. Že z majhnimi spremembami, kot so zamenjava zaves ali svetil, bo lahko vaše stanovanje videti povsem drugačno in lepše.

Pravilo št. 2: prenovite kuhinjo

Najemniki se največkrat pritožujejo ravno nad staromodno kuhinjo. Večina najemodajalcev pa žal ne želi zapravljati denarja za osvežitev tega prostora. Nekaj preprostih sprememb v kuhinji lahko naredite tako, da prebarvate kuhinjske omarice in zamenjate ročaje (spet najprej povprašajte za dovoljenje). Lahko pa omarice prelepite tudi s tapetami.

Pravilo št. 3: osvežite kopalnico

Številni najemniki želijo prenoviti tudi kopalnico in kopalniško pohištvo. Lahko poskusite z menjavo glave tuša in pip, že takšna preprosta sprememba lahko popolna spremeni videz vaše kopalnice. Priskrbite si tudi novo straniščno školjko, v kopalnico pa lahko namestite tudi kakšno dodatno poličko za svoje drobnarije.

Pravilo št. 4: zamenjajte tla

Tudi za to boste seveda potrebovali dovoljenje, a večina najemodajalcev se bo s tem korakom še kako strinjala, saj bo tako narasla vrednost stanovanja. Če se nikakor ne morete sprijazniti s tem, kako so videti tla v vašem najemniškem stanovanju, jih torej zamenjajte. Zaradi novih tal boste imeli občutek, kot da živite v povsem novem stanovanju.

Pravilo št. 5: oblikujte svoj bivalni in spalni prostor

Že s tem, ko boste premaknili pohištvo, bo tudi dnevna soba videti veliko bolj prostorna. Osvežite jo lahko tudi z novimi blazinami in zavesami. Za več prostora v spalnici pa si lahko priskrbite nekoliko manjšo posteljo in tako bo tudi ta soba veliko prostornejša.

Pravilo št. 6: spremenite razsvetljavo

Temna stanovanja so lahko na pogled manjša, kot so v resnici. Zato je veliko bolje, da ima stanovanje na voljo veliko naravne sončne svetlobe. Če te možnosti nimate na izbiro, pa za dovolj svetlobe poskrbite s primerno razsvetljavo. Stanovanje bo takoj videti večje in bolj udobno.