Zunanja svetila, ki jih napaja sonce

Obnovljiva energija je postala v zadnjih letih bolj pomembna kot kadarkoli prej. To je tudi razlog, da veliko podjetij in posameznikov potrebuje alternativno rešitev pri osvetljevanju zunanjih prostorov svoje nepremičnine. Izredno uporabne so solarne luči, saj ne potrebujejo dostopa do električnega omrežja. Uporabljajo energijo sonca, ki jo shranjujejo v svoje akumulatorje oziroma baterije. Tako ne potrebujejo vzdrževanja, popravil ali drugih posegov. Ker omenjene luči uporabljajo LED žarnice, pa imajo zelo dolgo avtonomijo delovanja. Uporabljamo jih lahko za osvetljevanje manjših in večjih nepremičnin, parkirnih prostorov, vrtov ipd.

Fotovoltaične celice shranjujejo energijo sonca

Tehnologija zbiranja sončne energije je močno napredovala v zadnjih nekaj letih. Energijo sonca lahko zunanja svetila zbirajo s fotovoltaičnimi celicami. Omenjene celice imajo sposobnost pretvorbe sončnih žarkov v električno energijo. To energijo nato shranijo v akumulator. Ko se znoči, senzor v svetilu pošlje signal, da prične žarnica črpati energijo iz vgrajenega akumulatorja proizvede svetlobo. 

Solarne luči in fotovoltaične celice
Solarna luč ki črpa energijo iz fotovoltaične celice

Načeloma je fotovoltaična tehnologija najbolj uporabna pri zunanjih svetilih. Njeno uporabo lahko opazimo tudi na modernih cestnih svetilih, saj brez težav osvetljuje tudi večje površine skozi celo noč.

Solarne luči so idealne za osvetljevanje zunanjega okolja

Moderne solarne luči lahko zasledimo v številnih oblikah in izvedbah. Postavimo jih lahko v zemljo, na beton, asfalt ali drugo površino. V vsakem primeru nam ne bodo povzročile dodatnih stroškov, saj niso odvisne od električnega omrežja. LED luči pa zdržijo tudi do 50x dlje od navadnih halogenskih žarnic. Seveda je veliko odvisno od proizvajalca žarnic kot tudi samega svetila, kar se tiče kakovosti in življenjske dobe naprave.

Solarne luči za osvetljevanje zunanjega okolja
Solarne luči lahko postavimo v zemljo, na beton, asfalt ali drugo površino

Uporaba solarnih luči je idealna, če želimo razsvetliti teraso, vrt ali okolico naše nepremičnine. Ker delujejo samodejno, praktično ne potrebujejo vzdrževanja. Morda jih bomo morali od časa do časa očistiti oziroma z njih obrisati umazanijo, več pa načeloma ni potrebno.

Solarna svetila je preprosto namestiti

Velika prednost svetil, ki jih napaja sonce je ta, da jih lahko namestimo kamorkoli. Pri tem pa ne bomo potrebovali vrtalnika ali drugih orodij. Ker solarna svetila ne potrebujejo dostopa do električnega omrežja, ni potrebe po tem, da bi vlekli kabel. Edina električna komponenta so fotovoltaični paneli in nadzorna matična plošča, ki se skriva v svetilu.

Prednost solarnih luči je preprosta namestitev

Pri namestiti solarnih svetil tudi ni nobene nevarnost za uporabnika. Ker delujejo pri izredno nizki napetosti, ni mogoče, da bi se pri namestitvi posameznega svetila poškodovali.

Zelena energija zunanjih svetil

Zelo zaželena lastnost solarnih svetil je neodvisnost od električnega omrežja. Z njimi lahko praktično in varno osvetlimo okolico naše nepremičnine, ne da bi pri tem porabljali dragoceno električno energijo. Tako bomo lahko vedno koristili prednosti sončne energije, saj nam bodo v temnih urah dneva solarna svetila nudilo vso potrebno svetlobo. Naš račun za porabljeno električno energijo pa ne bo nič višji, saj svetila pridobijo vso energijo od sonca.

Vedno bolj pomembno je, da zmanjšamo onesnaženost narave z izbiro obnovljive energije. Solarna svetila pa so idealna za vse ljudi, ki želijo čim manj obremeniti naravo z odpadki. Ker imajo dolgo življenjsko dobo in delujejo s pomočjo sonca, tako rekoč ne onesnažujejo okolja. Nudijo pa nam enako količino svetlobe, kot jo druga svetila.

Zunanja svetila za vsako rabo

Dandanes so zunanja svetila na voljo v različnih velikostih, oblikah, jakostih ustvarjene svetlobe ipd. Enako pa velja za svetila, ki jih napaja sončna energije. Mogoče jih je kupiti za namene osvetljevanja teras, vrtov, poti in še mnogo več. 

Vedno več držav v Evropi je pričelo uporabljati solarne luči na parkiriščih, pločnikih in drugih delih infrastrukture. S tem se pocenijo stroški vzdrževanja infrastrukture, kar je vedno velika prednost. Obenem pa se ne onesnažuje okolja z odpadnimi lučmi in številnimi materiali, ki so nevarni človeku in naravi.

Večja varnost našega doma

Dejstvo je, da so nepridipravi vedno na delu. Pogost imajo v vreči s triki tudi različna rezalna orodja, ki onesposobijo napajanje v naši hiši. Delujoče solarne luči pa ni mogoče ugasniti, če vlomilci onesposobijo tok elektrike, ki prihaja v hišo. Če luči postavimo okoli naše hiše, bodo varovale našo nepremičnino, saj bodo odvrnile lopove pred nespametnimi dejanji. Tudi, če imamo v hiši ugasnjene vse luči, bomo zelo dobro videli bližnjo zunanjost naše hiše, saj bo vedno osvetljena.

Tudi, če pride do izpada elektrike v naši hiši, bodo solarne luči brez težav delovale skozi celo noč. Tako bomo bolj varni v našem domu, če pa bomo morali zapustiti hišo, bomo imeli razsvetljeno pot do avtomobila, garaže, vrta in drugam.