Pogradi kot izvrstna rešitev za manjša stanovanja

Pogradi so lahko odlična izbira oziroma rešitev za manjša stanovanja, prav tako za hiše, kjer živijo številčnejše družine. Na voljo so zelo različni pogradi, ki lahko zadovoljijo tudi najbolj zahtevne uporabnike.

Posebno mikavni so otroški pogradi, ki jih prav tako lahko uvrstimo v različne podkategorije. Na voljo so na primer pogradi z večjim spodnjim ležiščem, z izvlečnim predalom v spodnjem ležišču, z dvema samostojnima ležiščema.

Najpomembnejši dejavniki pri izbiri pograda

Ne glede na to, ali vas zanimajo otroški pogradi ali pogradi za odrasle osebe, morate biti pri izbiri pozorni zlasti na:

  • materiale,
  • razdaljo med prvim in drugim nadstropjem,
  • lestev oziroma stopnišče,
  • prisotnost ograje,
  • prisotnost predalov za igrače ali posteljnino.

Bolj trden kot je material za pograd, bolj močna je njegova zasnova. Najbolje je, če so pogradi izdelani iz masivnega lesa. Za barvanje pa naj bi se uporabljala zgolj naravna barvila, ki so v skladu s standardi pa tudi določili. Kupci pri izbiri pogosto ne upoštevajo razdalje med prvim in drugim nadstropjem pri pogradu, a je nujna, zlasti za starše bolj aktivnih otrok, ki radi po postelji skačejo.

otroški pogradi
Otroški pogradi morajo praviloma imeti primerno visoko ograjo in trpežno lestev oziroma stopnišče, ki mora biti dovolj varno.

Če so otroci še mlajši in neprevidni, je izbira pograda s prisotnostjo ograje skorajda nujna. Ograja mora biti primerno visoka in dovolj močna. Ustrezati mora zlasti starosti otroka. Otroški pogradi imajo praviloma tudi lestev oziroma stopnišče, ki mora biti dovolj varno pa tudi udobno. Vedeti morate, da se bodo otroci po lestvi spuščali večkrat na dan. Izberite kar se da trpežno pa tudi dovolj priročno stopnišče z ograjo.

Materiali pogradov

Otroški pogradi so najpogosteje izdelani iz kovine, naravnega lesa ali pa iz iverne plošče. Vsak od omenjenih materialov ima svoje prednosti pa tudi slabosti.

otroški pograd iz lesa
Najbolj vpadljivi, estetski in najmočnejši so otroški pogradi, ki so izdelani iz naravnega lesa.

Največje prednosti kovinskih materialov so: lahek in robusten material, ugodna cena. Kljub temu pa je pograd iz kovinskih materialov v primerjavi s pogradi iz lesa precej manj trpežen. Tudi iverne plošče ponujajo številne prednosti, na primer različne barve izbire, nizka cena. Slabost pa je zagotovo najkrajša življenjska doba.

Najmočnejši so torej otroški pogradi, ki so izdelani iz naravnega lesa. Estetsko so zagotovo najbolj vpadljivi in zelo prijetni tudi na dotik. Slabost pa je precej zahtevna nega, za mnoge tudi precej visoka cena.

Izbira ustrezne vzmetnice za otroka

Izbira ležišča za otroke ni tako preprosto izbrati, kot se zdi na prvi pogled. Tudi vzmetnice za odrasle osebe ne, saj je na trgu veliko ponudbe in pogosto vsak od proizvajalcev ali ponudnikov trdi nekaj drugega. Komu torej verjeti, kateri otroški jogi je najboljši?

Kako izbrati najboljšo vzmetnico za otroka | Vodnik za nakup otroških ležišč

Preden se odločite za nakup otroškega ležišča ali ležišča zase ali drugo odraslo osebo, je morda dobro raziskati, kaj vse je torej na voljo. Veliko koristnih informacij, ki so tudi strokovno podprte, lahko najdete tudi na spletu.

Ključni kriteriji za izbiro otroške vzmetnice

Ko gre za izbiro ležišča za otroka, morate v prvi vrsti paziti na:

  • velikost ležišča,
  • ali ležišče nudi primerno podporo hrbtenici,
  • je vzmetnica narejena iz certificiranih ter naravnih materialov, ki so varni za zdravje ljudi in okolje.

Otroški jogi mora malčku omogočiti povsem neovirano spanje, prav tako nemoteno rast. Pomembno je, da otroška vzmetnica ni prekratka ali preveč ozka. Obenem je treba poskrbeti, da višina ležišča za otroka ni nižja od 10 centimetrov. Zgolj višje ležišče namreč omogoča pravilno podporo otroški hrbtenici.

Snemljiva, pralna in protibakterijska preobleka za vzmetnico

Da bo otroško ležišče kar se da higiensko in sveže, morate med drugim poskrbeti tudi za snemljivo, pralno in protibakterijsko preobleko. Omogočite posebno zaščito, ki se jo lahko čim bolj preprosto sname in je torej pralna.

otroška ležišča
Zaščitna preobleka za otroški jogi lahko zaščiti vzmetnico pred razlito pijačo, znojem in drugimi telesnimi tekočinami.

Če boste preobleko za vzmetnico redno vzdrževali, vam bo v veliki meri pomagala pri ohranjanju čistoče, prav tako bo učinkovito preprečevala nabiranje bakterij in pršic v vzmetnici.

Nov ali rabljen otroški jogi?

Strokovnjaki s področja vzmetnic in vsega, kar je povezano z njimi, vam bodo vedno priporočali nakup nove vzmetnice in nikakor ne rabljene. Vedno morate torej izbrati ležišče za otroka ali zase, ki je povsem brez znakov obrabe.

Z omenjenim boste omogočili dobro higieno, svežino in ne nazadnje tudi kakovostno spanje. Rabljenim ležiščem se morate v veliki meri izogibati, ker lahko zelo slabo vplivajo na počutje uporabnika, ne nazadnje tudi na spanje in posledično seveda tudi na samo zdravje.

Za otrokovo zdravje in kakovost njegovega spanja je poleg vzmetnice treba upoštevati še številne druge nasvete, na katere vas bodo verjetno opozorili tudi prodajalci v specializirani prodajalni z ležišči za otroke in odrasle.