Kako izbrati primeren namakalni sistem za trato

Dejstvo je, da avtomatizirani namakalni sistem za travo lahko privarčuje ogromno vašega časa. Prav tako vam pomaga pri varčevanju z vodo in ohranja videz ter vitalnost vrta. Deluje povsem neopazno in samostojno. Rastline s potrebno vodo lahko torej optimalno oskrbujete s premišljenim načrtovanjem ter vgradnjo kakovostnega namakalnega sistema.

Pred izbiri primernega sistema za namakanje vrta je potrebno vedeti vsaj nekaj osnovnih dejstev. Med drugim tudi to, da lahko izbirate med več vrstami sistemov. Ti se med seboj ločijo po proizvajalcu oziroma znamki, po kakovosti oziroma profesionalnem nivoju in ne nazadnje tudi po načinu zalivanja ter po samem namenu uporabe.

Splošno o namakalnem sistemu za travo

Najbolj razširjen namakalni sistem izven kmetijskih površin je zagotovo namakalni sistem za travo. Lahko se vgrajuje na športnih ali rekreacijskih površinah, prav tako na parkih in na zelenicah vrtov. Takšen sistem vodo aplicira večinoma preko razpršilcev najrazličnejših dometov in kotov zalivanja. V posebnih primerih pa se lahko vgradi tudi podzemni kapljični namakalni sistem.

izbira primernega namakalnega sistema za travo
Pred izbiri primernega namakalnega sistema za travo je potrebno vedeti, da lahko izbirate med več vrstami sistemov. Eden izmed njih je tudi podzemni kapljični sistem.

Za podzemni kapljični namakalni sistem se uporabljajo pletene kapljične cevi, ki imajo tkanino iz poliestra. Ta preprečuje vdor korenin v kapalne luknjice kapljičnih cevi. Namakalni sistem mora biti seveda ustrezno načrtovan in primerno vgrajen. To med drugim pomeni, da morajo razpršilci medsebojno prekriti vso travnato površino. V nobenem primeru ne smejo zalivati objektov in površin, ki niso bili predvideni za namakanje.

Pravilna nastavitev urnika zalivanja

Pri namakalnem sistemu je zagotovo pomembna tudi pravilna nastavitev urnika zalivanja. Ta je predvsem odvisna od namembnosti samega sistema za namakanje. Intenziteta namakanja je nekoliko višja na primer na športnih igriščih. Za travo je ključna optimalna nastavitev, saj s tem ne prihaja do premalo ali do prekomernega zalivanja. V tem primeru bi lahko prihajalo do propadanja ali do redčenja trave. Koreninski sistem bi postal plitek pa tudi nerazvit.

optimalna nastavitev zalivanja z namakalnim sistemom za travo
Pri namakalnem sistemu za travo je ključna optimalna nastavitev urnika zalivanja, saj s tem ne prihaja do premalo ali do prekomernega zalivanja.

Ob polaganju travne ruše ali ob sejanju trate vam namakalni sistem za travo lahko izjemno olajša zalivanje. Po samem polaganju ruše boste potrebovali vsaj en teden intenzivnega namakanja, vse dokler se travna ruša ne bo sprijela s podlago in razvila korenine. Po sejanju trave pa bo potrebno večdnevno namakanje, in to v manjših količinah. Na takšen način je travno seme pa tudi zgornji del sloja zemlje vedno moker in po kalitvi uspešno raste.

Kako izbrati seme za travo?

Če se sejanja trate lotevate prvič, je najbolje, da izbiro primernega semena prepustite nekomu, ki ima s tem izkušnje pa tudi dovolj znanja. Pri različnih vrstah trate je sila pomembno, da je seme za travo kakovostni in da ga vam torej priporoči nekdo, ki je že kdaj sejal. Seme mora dobro kaliti, trava mora biti dovolj trpežna.

Strokovnjaki za domačo uporabo najbolj priporočajo kombinacijo trpežne ljulke in šopaste rdeče bilnice. Za prvo je značilno, da raste nekoliko bolj enakomerno, druga pa raste v šopih, na kar kaže že samo poimenovanje.

Semena za travo obložena s posebno zaščito

Tudi na našem trgu so že kar nekaj časa na razpolago semena za travo, ki so obložena s prav posebno zaščito oziroma s posebnim ovojem iz gnojila, ki je naravno in kot takšno prijazno do okolja. Ta spodbuja rast in setev precej olajša. Vzklijejo namreč tudi tista semena, ki ostajajo na površini. Semen, ki so obložena z zaščito, ne pojedo niti ptiči.

najboljši čas za sejanje semena za trato
V mnogih podnebjih je najboljši čas za sejanje semena za trato jeseni. Še topla tla konec avgusta, septembra, oktobra ali novembra spodbujajo optimalno rast korenin.

Seme z zaščito se bolj uporablja za dosetev kot za normalno setev. Vedeti pa je treba, da je takšno seme za trato praviloma vsaj za nekaj evrov dražje v primerjavi z navadnimi oziroma običajnimi semeni.

Kje se najbolje počutijo travne bilke?

Travne bilke se najbolje počutijo na sončni svetlobi. Verjetno ste opazili, da so nekatere semena posebej namenjena za sejanje na senčni legi. A kljub temu tudi strokovnjaki menijo, da trava tam nikoli ne more biti enako lepa kot na sončni legi.

Kako posejati seme za travo kot profesionalec – vzgojite novo trato, nasveti za setev, lego in nego dvorišča in ruše

V senci naj ne bi nobena trava rastla kaj prida. V vsakem primeru naj bi se sčasoma razrastel mah. Posledično je zelo senčne lege bolj primerno zasaditi s trajnicami, ki senco potrebujejo. Več kot očitno je, da lahko le z rednim gnojenjem travi zagotovimo vse hranilne snovi, ki so potrebne za bujno rast, zato je uporaba gnojila za trato nepogrešljiv del njene nege. Res je, da bo trava sicer rastla povsod, težavo pa lahko na primer povzroča na novo nasuta zemlja. Še posebej tista, pri kateri gre za zemljo iz zelo globokih izkopov. Takšna zemlja je namreč nerodovitna. Edini živ je namreč samo zgornji del zemlje. Na to vas bodo pri vzdrževanju trate, izbiri semen in poteku sejanja ves čas opozarjali tudi strokovnjaki.